32 Plaatsen LVG-J - Hoogeveen
Project info

Project info

Aan de rand van het bedrijventerrein De Wieken in Hoogeveen komen twee woonvoorzieningen met vier behandelgroepen voor orthopedagogisch centrum Ambiq. De locatie vormt het begin van de revitalisering van het gebied. De gebouwen zijn ontworpen als vrijstaande paviljoens in een groene omgeving waarbij de openbare en semi-openbare ruimte tussen door vloeit. Dit wordt versterkt door het afgeronde metselwerk en de robuuste materialisering van gebroken natuursteen. 

In de opzet is gekozen voor een 1-laags gebouw en een 2-laags gebouw. In het 1-laagse gebouw zijn alle woon en slaapvertrekken uiteraard op dezelfde laag met daarin in ook een separeervoorziening. In het 2-laagse gebouw zijn de slaapvertrekken op de verdieping gelegen. Hierdoor kan Ambiq de gebouwen flexibel inzetten voor de verschillende doelgroepen. Het 2 laagse gebouw staat aan de Voltastraat en maakt hierdoor een afgeschermd binnengebied zoals bij een stedelijk hof.

Voor de warmteopwekking is gekozen voor een duurzaam concept met warmte en koude opslag in de bodem. Dit in combinatie met een lage temperatuur verwarming biedt dit lage exploitatiekosten met een goed en comfortabel binnenklimaat. In de zomer kan het systeem gebruikt worden voor de koeling van de gebouwen. De daken zijn voorzien van mos-sedum wat een positieve bijdrage levert aan een stabiel binnenklimaat en de levensduur van de dakbedekking. Voor het verlichtingsplan is geheel uitgegaan van LED verlichting wat erg gunstig is voor de exploitatie en energieverbruik.

De verschillende groepen krijgen bij de entree hun eigen kunstwerk. In samenwerking met een kunstenares wordt een speciaal tegeltableau ontworpen zodat iedere groep hun eigen identiteit kan vormgeven in de gebouwen. 


Ontwerp in dienst van SBH Architecten en Adviseurs
Uitvoering in opdracht van SBH Architecten en Adviseurs

 

 

6 / 6