IKC Kloostertuin - Assen
Project info

Project info

IKC Kloostertuin is een Jenaplanschool. ‘Samen’ is binnen deze onderwijsfilosofie het kernwoord; samen werken, samen leren en samen vieren op een christelijke grondslag. Met respect voor de natuur, ruimte voor spel en de ontwikkeling van de unieke talenten van het kind. Basiswaarden: Een gebouw dat zorgt voor een versterking van deze normen en waarden in een duurzame en natuurlijke omgeving. De ruimtelijke eisen hebben wij vertaald in een duurzaam gebouw dat verrast, inspireert en bovenal ruimte biedt aan ‘samen’. Maar het is ook een gebouw dat past binnen de stedenbouwkundige context van het voorzieningencluster De Boomgaard en de jonge en groene wijk Kloosterveen. IKC Kloostertuin is niet alleen een plek om te leren. Het is ook een plek om te spelen en te ontspannen. Voor de allerkleinsten in het kinderdagverblijf en voor de schoolgaande kinderen in de BSO na schooltijd. 
Ook voor de medewerkers van IKC Kloostertuin moet dit gebouw een fijne en inspirerende plek zijn om te werken. 

Het nieuwe onderwijsgebouw vraagt om een stedenbouwkundige inpassing waarbij de relatie tot de omgeving en de landschappelijke elementen worden versterkt. oor de inrichting van het terrein rondom het gebouw hebben we een speciaal plan laten maken. Ook hier staan natuur, ontdekken en ontwikkeling centraal. 

De inrichting van het terrein volgt dezelfde verrassende lijnen die binnen ook te vinden zijn. Met de inrichting met bestrating voor pleinen en groencluster voor de natuurlijke én ecologische meerwaarde. Het nieuwe onderwijsgebouw vraagt om een stedenbouwkundige inpassing waarbij de relatie tot de omgeving en de landschappelijke elementen worden versterkt.

Het ontwerp van het gebouw is alzijdigheid. Het gevelbeeld is aan alle zijden van hoge kwaliteit, met bijzonder metselwerk en kleurrijke accenten. Het gebouw is rondom bereikbaar.

Een onderwijsgebouw op deze plek moet zorgen voor verbinding, zorgen voor een stedenbouwkundige harmonie. Maar het moet ook een gebouw zijn met een eigen karakter. Dat uitstraalt waar het bij IKC Kloostertuin om draait: samen, natuur en ontwikkelen. Het zigzaggende gevelbeeld draagt hieraan bij. De gevel bepaalt de sfeer. We kiezen voor verschillende texturen. Door in de gemetselde geveldelen te variëren in textuur en belijning. Daaraan toegevoegd worden geglazuurde kleuraccenten. Een vertaling van de texturen van boomschors en het bladerdek. Maar er is ook gekozen voor een solide, duurzaam, onderhoudsarm exterieur. Een gevel welke ‘sport en spel’-bestendig is. Eenvoudig te reinigen en onderhoudsarm voor 40 jaren door het metselwerk en keramieken accenten. In de uiterst duurzame gevel is ruimte om de kwetsbare kant van de natuur op te nemen. Door de toevoeging van nestkasten.

10 / 11