Woonhuis K - Assen
Project info

Project info

In de wijk Westerpark te Assen, gelegen tussen het Asserbos en het provinciehuis, heeft 12WAT Studio een vrijstaand woonhuis ontworpen voor de familie van K. De woning is ontworpen vanuit de relatie met de context en de ruimtelijke wensen van de opdrachtgever. De wens was om een open plattegrond te hebben met woonkamer, eetkamer en keuken in 1 ruimte zonder dat dit een te grote ruimte werd waarbij je verloren voelt. Ruimtelijk hebben we dit opgelost door gebruikt te maken van elementen als een haard, nissen, constructie en raampartijen om zo verschillende plekken te maken waar het prettig verblijven is. De woonkamer met grote raampartijen en veranda kijkt uit over een stuk graslandschap. De veranda wordt gemaakt door een deel van het volume onder het zadeldak terug te laten springen. Hierin is ook de buitenhaard opgenomen als verticaal element. Vanuit de keuken is er contact met de buurt door een horizontaal geplaats raam met zichtlijnen op het groen en kunstwerk bij het provinciehuis. De eetkamer is verbonden met een terras op het westen waarbij middels een schuifpui binnen buiten kan worden. Het platte dak is uitgevoerd als groendak zodat vanuit sommige slaapkamers zicht is op een fraaie dak begroeiing.

Het materiaalgebruik voor de gevels is travertin. Dit natuursteen uit Macedonië is gebroken in verschillende dikten en lengten en daarna traditioneel op Nederlandse wijze vermetseld. De kleurstelling van de steen sluit aan bij de omliggende bebouwing maar onderscheid zicht door de geheel eigen textuur. De gevel doet mediterraan aan wat ook erg dicht bij de opdrachtgever staat. De eis voor de kozijnen was om een onderhoudsarm systeem toe te passen. We hebben gekozen voor geanodiseerd aluminium is een bronskleurige tint. De entree wordt in de gevel benadrukt door een terugliggende gevel die bekleed is met Accoya hout. Dit hout is ook doorgezet in de entreedeur en de horizontaal schuivende garagedeur. Hierdoor ontstaat ook gelijk een luifel met daarin de geïntegreerde buitenverlichting. Het Accoya hout komt ook weer terug in de kolommen van de veranda.

Duurzaamheid is het uitgangspunt geweest bij het ontwerp van de woning en de daarbij behorende installaties. De woning is voorzien van 45 zonnepanelen, een warmtepomp en gebalanceerde ventilatie om zo in de basis zeer energiezuinig te zijn. De schil van de woning heeft een zeer hoogwaardige isolatie. Het verlichtingsplan is ook door ons ontworpen en is geheel uitgevoerd in LED-verlichting.

9 / 9