CKC Drenthe Selectie - Veenhuizen
Project info

Project info

Veenhuizen wordt gekenmerd door een aantal historische elementen, onder andere het gevangenismuseum, de carrévormige architectuur en de typerende woonhuizen.
In het ontwerp voor het nieuwe kindcentrum is dan ook rekening gehouden met deze elementen in zowel de vormgeving, de positionering van het gebouw als de keuze voor het materiaal. Op deze manier ontstaat er een connectie tussen de historie (het gevangenismuseum) en de toekomst (de kinderen van het kindcentrum) van Veenhuizen.

In het ontwerp zijn oude elementen zoals het gebruik van een carré, hoge grote ramen en zadel daken terug te vinden. Ook de oriëntatie vanaf de locatie richting het gevangenismuseum wordt sterk benadrukt in het ontwerp.

De veranda’s bieden de mogelijheid om de lessen ook buiten te geven. Tevens werkt het overstek als een passieve zonwering. In de zomer houdt het de hoogstaande zon buiten en in de winter schijnt de laagstaande zon naar binnen.

De patio is de unieke plek van de school en dient als extra “buitenlokaal”. Op deze plek kunnen kinderen veilig buiten spelen, leren en ontdekken. Daarnaast is deze plek geschikt voor het houden van dieren die de kinderen kunnen verzorgen en is er ruimte voor optredes op het podium.

14 / 14